Beczki dębowe wykonane zgodnie ze staropolską sztuką bednarską o pojemności od 1 do 1000 litrów przeznaczone są do celów przemysłowych, zwłaszcza dla właścicieli winnic oraz producentów win domowych.
Beczka taka wykonana jest ze starodrzewia dębu (200-letnie dęby) o wysokiej jakości.
Do wyrobu beczek używamy dębu szypułkowego i bezszypułkowego, tylko z terenów Polski, sezonowanego na powietrzu przez okres przynajmniej 2 lat.
Wyroby bednarskie uszczelniane są liśćmi tataraku uzyskanymi w odpowiednim czasie, które z właściwie dobranym dębem nadają przechowywanym trunkom – wino, whisky, nalewki, starki, koniaki – specyficzny smak i aromat. Przechowywane trunki w beczkach dębowych mają możliwość „oddychania”, co korzystnie wpływa na złożone procesy zachodzące w leżakowanych trunkach.
W trakcie leżakowania powstają aromatyczne estry, tworząc charakterystyczny bukiet smakowy.
Beczki przygotowane są metodą wypalania ogniem – w zależności od ich przeznaczenia.
Wszystkie nasze wyroby bednarskie są wyrobami klepkowymi użytkowymi, wykonane ręcznie, tradycyjną metodą.
Są to wyroby ekologiczne, posiadają atest Wyrobów Rękodzieła Ludowego i Artystycznego oraz atest PZH.
WYPALENIE WEWNĘTRZNE BECZKI DO BIMBRU /WHISKY
- średnie HT
* Możliwość grawerowania (napisu, logo, imion i daty ślubu,dedykacji, itp.) za dopłatą, w zależności od ilości słów.
ZAINTERESOWANYCH PROSIMY O KONTAKT TELEFONICZNY.